by
on
under , , ,
Permalink

Bra kost för dig som vill bli gravid

891926-pregnant-belly-with-apple

För att ha större chanser att bli gravid spelar vissa aspekter större roll än andra, till exempel att inte skaffa barn för sent i livet. Dessutom gäller det att äta hälsosamt.

I vissa fall kan det hjälpa att äta kosttillskott. En del kosttillskott, som exempelvis rosenrot, har visat sig öka chanserna att bli gravid. Det finns många bra hemsidor som erbjuder olika typer av hälsokost för gravida eller personer som försöker bli gravida. Om kroppen får i sig nyttig och näringsrik mat mår den bra, och när kroppen mår bra har du de bästa förutsättningarna för att bli gravid. När du väl är gravid finns det en del saker som är bra att undvika vad gäller kosthållningen. Till att börja med är det bäst att inte äta rått kött. I Vårdguiden kan man nämligen läsa om att rått kött innehåller något som kallas för toxoplasma, en parasit. Dock kan du äta kött om toxoplasman dött, vilket den gör om köttet fryses ner till minus 18 grader eller värms över 70 grader.

I övrigt finns det många myter om att man som gravid ska äta för två och dessutom undvika en mängd av saker. Det viktiga är egentligen att du får i dig så mycket näring som möjligt. Du behöver absolut inte proppa i dig mer mat än du känner att du mår bra av. Däremot försöker vissa att minimera viktuppgången under graviditeten och försöker därför banta, vilket kan få allvarliga konsekvenser för mor och foster. Läkare säger att bantning kan vara livsfarligt för bebisen i magen och dessutom skapa stora problem även efter förlossningen. När man bantar börjar kroppen ta energin som annars kommer med maten direkt från kroppens resurser istället. Detta är inte bra, eftersom dessa resurser även matar barnet. Barn som inte fått tillräckligt med energi som foster löper större risk att drabbas av fetma senare i livet.