by
on
under , , ,
Permalink

Raw food – ta vara på näringen

raw food

Allt fler sållar sig till de som väljer raw food-dieten i större utsträckning. Tanken med raw food är att ta vara på så stor mängd av de näringsämnen som finns i maten. Ja, helt enkelt se till så att så lite som möjligt går förlorat.

Vad är raw-food?

Raw food består av mat som inte hettats upp till mer än 42 grader, för att på så vis bevara alla de viktiga näringsämnena i maten i en större utsträckning än annars. Processad mat tappar nämligen en stor del av dessa, något som raw food-kulturen ser som ett stort slöseri. Kosten består framförallt av olika former av grönsaker, bär, frukt, rotfrukter, bönor, fröer, linser, nötter, örter, alger, superfoods, vetegräs, en del sädesslag, samt rå honung & kallpressade oljor.

Kommersialisering

De senaste åren har också raw food börjat kommersialiseras allt mer i och med den ökande populariteten, och detta har lett till en rad nya produkter som vi numera kan ta del av. Denna utveckling är dock något som vi enbart anser som positiv och något som underlättar för alla de som önskar att äta på detta sätt.

Inte riktigt samma sak som levande föda

Man ska heller inte blanda ihop raw food med det liknande begreppet levande föda, även om de på sätt och vis är starkt sammankopplade. Levande föda är nämligen sprunget ur amerikanskan Ann Wingmores diet som hon etablerade i våra svenska medvetanden på 70-talet och skiljer sig en del ifrån dagens raw food-trend. Levande föda-dieten går lite kortfattat ut på att de råvaror som äts inte får upphettas till mycket mer än 40 grader och här blötlägger man samt fermenterar även födan i än större utsträckning än inom raw food, även om det förekommer inom båda dieterna. Trots vissa skillnader räknas dock fortfarande Ann Wingmore som den moderna raw food-kulturens urmoder, kanske en av anledningarna till att de båda termerna ibland förväxlas en aning.

carrot

Recept

För att laga till goda maträtter kan det behövas lite recept att utgå ifrån i början. Det finns bra receptböcker att köpa och internet är en bra recept källa. När du sedan blivit varm i kläderna, kan du klaga dina maträtter utan hjälp från recept.

Här kommer ett recept på en morotssoppa:

Ingredienser

 • 4 morötter
 • 1 avocado
 • 2 stora äpplen
 • ca 5 dl vatten
 • örtsalt
 • svartpeppar
 • eventuellt lite curry

Gör så här

 1. Hacka morötterna och de två äpplena i mindre bitar. Lägg morötterna i botten i en mixer, med äpplena ovanpå och häll över vattnet. Mixa allt så slätt som möjligt, för att få ut så mycket juice som möjligt.
 2. Sila sedan vätskan i mixern, genom en silduk. Rör om då och då för att få ut så mycket vätska som mjöligt. Det är juicen du vill åt.
 3. Skär avokadon på mitten och kärna ur. Gröp ur köttet och lägg i en mixer, tillsammans med resterande ingredienser och juicen. Mixa väl.
 4. Servera i en skål med exempelvis lite majs och ärtor.